January 1923 flyger den Spanska ingenjören Juan de la Cierva sin C.4 gyrokopter för första gången. Under 1925 började han att visa upp gyrokoptern i Frankrike, England och USA. Senare samma år startade han företaget ”Cierva Autogiro Company” och under 1926 demonstrerade han i Frankrike och Tyskland sin senaste utveckling av maskinen. 1928 flög han över engelska kanalen från Croydon till Paris på 18 minuter. Vidare flög han en 5000 km lång tur genom europa för att visa upp sin uppfinning.
En krasch under 1927 ledde till ytterligare en utveckling av maskinen, ett slags gångjärn som möjliggjorde rotorbladen att individuellt röra sig både framåt och bakåt under rotationen för att motverka påfrestningar av materialet. Han utvecklade också en mekanisk prerotator för att kunna varva upp rotorn innan start och på så sätt möjliggöra en kortare startsträcka. Precis på samma sätt som vi startar en modern gyrokopter idag.
Under de följande tio åren tillverkades fler än fem hundra gyrokoptrar runt om i världen, framför allt i England, Tyskland, Frankrike och Ryssland. 1928 flög för första gången en Ciera C-8 gyrokopter i USA. Detta ledde i sin tur att det under 1929 startade två företag som byggde gyrokoptrar i USA. I augusti samma år var Cierva gyrokoptern för första gången på plats på en flygdag för allmänheten, Cleveland Air Races. En tvåsitsig maskin med en topphastighet på 145 km/tim och med en marschhastighet på 120 km/tim.
Under 1932 utvecklade man ”direktkontroll” till rotorn och man kunde ta bort skevroder och vingarna de satt på. Rotorn monterades på så sätt att man kunde vinkla (tilta) den vilket gav en kraft åt det håll man lutade den mot. Detta var en stor förbättring mot de tidigare gyrokoptrarna som hade roder och kontroller som ett flygplan.
Nästa stora förbättring skedde under 1934. En gyrokopter som kunde starta vertikalt med sk. jump start såg dagens ljus. Det fungerade mycket bra och det var första gången en rotorfarkost kunde lyfta sig själv vertikalt upp i luften.
Under 30-talet började militären i USA, Frankrike, Ryssland, England och Japan utveckla gyrokoptrar bla för spaning ifrån ubåtar. Gyrokoptern användes också för att leverera post i USA.
[widgetkit id=47]
Ironiskt nog dog Cierva i en flygplansolycka i slutet av 1936. Han livsmål var att uppfinna och förverkliga en flygfarkost som var mycket säkrare än ett flygplan.